Molnár Mária

Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon

Get Adobe Flash player

Eseményeink

Jött a Farsang, állt a bál!

Ebben az évben, az eddigiektől eltérően, de jó reménységgel hagyományteremtőleg, nem csak egy napot szántunk a tél elűzésére, hanem egy egész hetet.

Február 5. és 9. között minden napra esett valamilyen foglalkozás, ami a népi, farsangi hagyományokat idézte.

 

FEBRUÁR 5.

Délelőtt:

Ezen a délelőttön a február 2.-án esedékes hagyományra alapoztunk. Azt mondják, hogy ha ezen a napon jó idő van, akkor későn tavaszodik. A mondás szerint, „inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap!” A néphiedelem szerint ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát (vagyis szép, napos idő van), akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő.

A mi nagy medvénk is ellátogatott a lakóinkhoz, hogy együtt megnézhessük, milyen idő várhat ránk, valamint hozott nekik egy mesefilmet  "ajándékba", és kreatív foglalkozás kereteink belül közösen készítettünk textillel ragasztott kismackókat is.

    

Délután:

Egy katolikus hagyománnyal ismerkedtünk, a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepével, mely Mária tisztulásának napja. Arra emlékeznek, amikor Szűz Mária, negyven nappal Jézus születését követően, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása.

Erre alapozva egy kedves kis mesét olvastunk fel a résztvevőknek, majd mi is gyertyát gyújtottunk, miközben énekeltünk. Kézügyességüket pedig a lakók nagy örömére, sógyurmázással fejlesztettük, hiszen szépen díszített gyertya- és mécsestartókat készítettünk.

  

 

FEBRUÁR 6.

A felelevenített hiedelem ezen a napon a balázsolás volt, mikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik azért, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.

Éppen ezért ezen a délutánon az alma szolgált eszközként a kitalált ügyességi fladatok során. Nagyon élvezték a lakók a vidám, sportos programot, amit nagy örömükre az almák elfogyasztásával zártunk.

  

 

FEBRUÁR 7.

Egy régi, ma már vidéken is csak elvétve ismert és megtartott népi hagyományt idéztünk a kiszebábok készítésével. A kiszebábu egy szalmából készült bábu, mely általában egy leányt ábrázol, mely a télűzéshez, a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás kelléke. Ezen a téltemető ünnepen a gyerekek elkészítik a kiszebábot, valamint magukhoz vesznek különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak, miközben télűző rigmusokat kiabálnak (például: Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj), és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat és elégetik a kiszebábot.

Ezen a délutánon már a másnapi jelmezes farsangi bulira készültünk elő azzal, hogy elkészítettünk közösen egy nagy kiszebábut, illetve több kis kiszebábot is. 

  

 

FEBRUÁR 8.

Ezen a napon már minden a délutáni összejöetelről szólt, hiszen nagy izgalommal várták gondozottjaink, hogy magukra ölthessék jelmezeiket és végre találkozhassanak rég nem látott ismerőseikkel, hiszen vendégségbe vártuk az abonyi Speciális Otthon gondozottjait, dolgozóit, vaglamint a Támogató Szolgálat ellátottjait, munkatársait is. Éppen ezért a délelőtt folyamán vendégváró finomságokat készítettünk közösen.

...és ebéd után elérkezett a buli ideje. Mindenki nagy örömmel húzta magára a jelmezt és szeretettel fogadtuk az érkező vendégeket. 

Első programpontként a kiszebábégetéssel indítottunk, miközben hangosan énekeltünk, kiabáltunk, zenéltünk, hogy minél messzebre hajtsuk a téli hideget.

  

Ezután a jelmezverseny következett, ahol ötletesebbnél ötletesebb jelmezekben sétáltak elénk a versenyzők. A jókedvű zsűri igen nehezen hozta meg döntését és amellett, hogy mindenki gazdagodott az élménnyel, végül kihirdettük az első három helyezettet.

3. helyezett: Rafael Dzsenifer, aki mobiltelefonnak öltözött: 

2. helyezett Juhász-Bóka Barbara, aki túró rudiként vonult fel: 

1. helyezett pedig egy pár lett az abonyi vendégeink közül: 

A mulatság végéig már a zene, a tánc, a farsangi játékok nagyon oldottá tették a hangulatot, és mindenki felszabadultan, jól szórakozott.

    

 

FEBRUÁR 9.

Az utolsó nap lezárásaként délelőtt egy télűző zenei foglalkozást tartottunk, ahol hangos zenéléssel, énekléssel, mozgással próbáltunk még nagyobb hatást gyakorolni a hidegűzésre. 

 

Délután viszont beburkolóztunk a jó melegbe és egy vidám filmet elindítva, mozidélutánnal zártuk a farsangi tematikus hetet.

 

"...az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen."

János 15,11.